On Equal Terms

kuratiert von Arkadij Koscheew und Sophia Gräfe

Open Studios 11.–12. Juni 2022

jeweils 14–20 Uhr
Die Ateliers der Uferhallen öffnen ihre Türen: Ein Wochenende lang geben Künstler*innen Einblick in ihre Ateliers und Werkstätten. Während des Rundgangs sind neben fertigen Arbeiten auch Skizzen und Entwürfe zu sehen.

On Equal Terms – Ausstellung

curated by Arkadij Koscheew and Sophia Gräfe

Open Studios June 11–12, 2022

2–8 p.m.
The studios at Uferhallen open their doors to the public: for one weekend, the artists offer a behind-the-scenes look into their studios and workshops, showing finished works, sketches, and drafts.

On Equal Terms – exhibition

*English version below

Während sich die große Mehrheit der Künstler*innen Berlins gegen die ökonomische Verdrängung von künstlerischen Freiräumen zu wehren sucht, müssen sich ihre Sprache und ihr Agieren bisweilen einer ähnlichen Logik andienen: Aus Arbeitsplätzen und künstlerischen Netzwerken werden „Kreativräume“ und „kulturelles Kapital“. Im Auflehnen gegen den Ausverkauf von Arbeits- und Wohnflächen geraten diese notwendigerweise zum Gegenstand von Prozessen der Verrechnung einer Kreativwirtschaft. Welchen Preis hat dieser Eintritt in den (standort-)politischen Bieterkampf? In welchem Verhältnis stehen kulturelles und monetäres Kapital? Ereignet sich hier eine Auseinandersetzung auf Augenhöhe (On Equal Terms)?

Die Gruppenausstellung On Equal Terms verhandelt u. a. die Frage, wie sich die Kunst zu Mechanismen teils freiwilliger, teils erzwungener Einpreisung kultureller und künstlerischer Werte verhält.

On Equal Terms wird kuratiert von Arkadij Koscheew und Sophia Gräfe.

Kontakt: team@uferhallen-ev.de

Gefördert von der LOTTO-Stiftung Berlin

Weitere Informationen folgen in Kürze.

Open Studios
June 11–12, 2022, 2–8 p.m.

On Equal Terms – exhibition
September 2022

A large majority of Berlin-based artists are trying to resist the economic displacement of spaces for artistic experimentation. However, their language is sometimes forced to conform to a similar logic, as workplaces and artistic networks are labelled as “creative hubs” and “cultural capital.” In the struggle against the gentrification of spaces for living and working, these same spaces necessarily become subject to the cultural economy’s valorization process. What is the price to pay for entering the political bidding war for space? What is the relationship between cultural and monetary capital? Are both sides of the conversation on equal terms?

The group show On Equal Terms examines, among other things, how art deals with mechanisms of the partly voluntary, partly forced commodification of cultural and artistic values.

On Equal Terms is curated by Arkadij Koscheew and Sophia Gräfe.

Contact: team@uferhallen-ev.de

Funded by the LOTTO-Stiftung Berlin

More information coming soon.